• Rastlinkáreň
  • Kontaktujte nás
    0908 934 680
    Po - Pia: 9:00 - 15:00
  • Môj profil
  • 2 ks
    za 51.98 €
 Akciový tovar

Kamélia japonská, biela

Kamélia japonská, biela
Kamélia japonská je jednou z najkrajších kvitnúcich rastlín na svete. Má hustý, kužeľovitý vzrast a lesklé, oválne, tmavozelené listy. Kvitne nádhernými, veľkými, okrúhlymi a súmernými kvetmi.
ID produktu
1000363
15.99 €Cena / 1 ks
skladom
Rastlinku je možné dodať až v nasledujúcej sezóne a teda od apríla 2023

Kamélia japonská, je pôvodom z východnej Ázie, kde môže vyrásť až do výšky 3 m. Svoje meno nesie po brnenskom botanikovi J. J. Kamelovi, ktorý pôsobil na Filipínach a pomenoval ju tak Carl Linné. Kamélia je vždyzelený krík alebo menší stromček. Pochádza z ďalekej Ázie – Kórei, Japonska či Číny. Rozkvitá v zime, od decembra do marca, čiže v období, kedy je iných kvetov menej. Každý jeden kvet kamélie je preto vzácnosťou a dôvodom na radosť. Jednotlivé kvety pôsobia sviežo, krehko a ušľachtilo. Môžu byť jednoduché plné, alebo poloplné. Najčastejšie sú ružové, ružovo fialové, biele či žlté.

Návod na pestovanie: V našich podmienkach sa kamélie zväčša pestujú ako izbové rastliny. Vďaka tomu, že rastú pomerne pomaly a kompaktne, zmestia sa aj do malého bytu, no nie v každom sa dajú s úspechom pestovať. Sú totiž veľmi citlivé najmä na teplotu a vlhkosť vzduchu. Vyhovuje im teplota medzi 5 až 15 °C, ideálne sú preto zimné záhrady, chladnejšie, ale svetlé haly, chodby či nevykurované miestnosti, zasklené verandy, prípadne lodžie. Potrebujú dostatok rozptýleného svetla, najlepšie pri okne orientovanom na východ alebo na sever, pred priamymi slnečnými lúčmi ich však treba chrániť. Na jar, po odkvitnutí, znesú aj vyššie teploty. Keďže v prírode kamélie rastú v lesnom prostredí, vyžadujú stále vlhký substrát, citlivé sú najmä na striedavé vysychanie koreňov. Hlavne v čase, keď má rastlina nasadené puky, prejaví sa to ich opadávaním. Zalievajte najlepšie dažďovou vodou, neznášajú totiž vápnik. Ak ju nemáte, používajte prevarenú alebo aspoň odstátu vodu. Dôležité je tiež pravidelné rosenie rastlín, lebo potrebujú vyššiu vlhkosť vzduchu nad 60 percent. Postrekujte však len listy. Potrebnú vlhkosť zaistíte napríklad aj tak, že do misky vložíte kamienky a na ne postavíte črepník alebo k nemu postavíte nádobu s vodou.

 
Táto stránka používa súbory cookies, ktoré nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookies. Viac informácií nájdete tu.